Assen-Alert platform, WhatsApp en Facebook

Wat is het doel van het Assen-Alert platform? 

Het belangrijkste doel is het mogelijk maken van buurtpreventie in alle wijken van Assen door gebruik te maken van social media. Dat wil zeggen dat we zo proberen samen door middel van digitale buurtpreventie de wijken veiliger te maken. Dat doen we met een vaste werkwijze en spelregels en gebruiken we een aantal middelen zoals WhatsApp en Facebook.  

WhatsApp

Voor alle buurten in de wijken van Assen is minimaal één WhatsApp groep opgezet. Voor sommige grotere buurten zijn er meerdere groepen.  

Doel

Het doel van de WhatsApp buurtgroepen is de mogelijkheid van het direct plaatsen van berichten van buurtbewoners als er verdacht gedrag te zien is of dat er een dader op heterdaad wordt betrapt op een strafbaar feit. Zo zijn alle buurtbewoners direct op de hoogte en kunnen men met elkaar uitkijken. Het is zeer belangrijk om dan zoals de spelregels aangeven eerst 112 te bellen en daarna een bericht in je buurt WhatsApp groep te plaatsen.  

Maar andersom wordt er soms door de politie gevraagd om melding(en) te plaatsen in WhatsApp groep(en). Maar dit zal alleen gebeuren bij spoedmeldingen waarbij de hulp van bewoners nodig is. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om dringende zaken, vermissingen of calamiteiten.

Berichten en foto's over gevonden/vermiste voorwerpen en/of huisdieren en gebeurtenissen achteraf horen niet in de Assen-Alert buurt WhatsApp groepen thuis. We begrijpen dat het voor sommigen wel als een alert geldt maar de Facebook pagina's van elke wijk zijn daar veel beter voor geschikt.

Dicht in de buurt

De WhatsApp groepen zijn ingedeeld op buurtniveau.  Dit betekent dat de meldingen altijd dicht in de buurt zijn en het uitkijken door buurtbewoners een zeer gericht en effectief middel is. Een alert bericht in een buurt WhatsApp groep is altijd belangrijk. Door het toepassen en handhaven van de afgesproken regels zal er geen ruis ontstaan en is de politie altijd op de hoogte van wat er speelt. Op deze manier zorgt het voor een positieve sociale bijdrage, meer sociale controle, verbinding en een groter gevoel van veiligheid onder de buurtbewoners. 

Privacy

De WhatsApp groepen zijn afgeschermd en alleen toegankelijk voor Assen-Alert deelnemers. Bij het inschrijven op Assen-Alert wordt de deelnemer geattendeerd op de spelregels en is het accepteren daarvan verplicht. Dit houdt in dat de privacy van zowel de deelnemers als mogelijke verdachten beschermd wordt aangezien informatie niet door onbevoegden buiten de buurt groepen mag worden verspreid of gedeeld (dus ook niet naar Facebook of andere social media kanalen). Beelden en dergelijke informatie worden door de coördinatoren alleen met de politie gedeeld.

Vrijwilligers 

Verspreiding van informatie tussen buurtgroepen en naar de wijkagenten gebeurt door de buurtcoördinatoren. Buurt coördinatoren zijn vrijwilligers uit de wijk of buurten. De bedoeling is dat er altijd minimaal twee coördinatoren per buurt aangemeld zijn. 

We hebben ook onderzoek gedaan naar het opzetten van algemene wijk WhatsApp groepen waarin wijkbewoners minder urgente zaken die te maken hebben met buurtpreventie kunnen delen (bijvoorbeeld meldingen achteraf en zaken waarbij bewoners niet per definitie de politie inschakelen) maar gezien de 256 deelnemers per groep grens dat de WhatsApp software stelt is dit niet mogelijk. Opsplitsen in meerdere groepen vraagt meer coördinatie en bied daarom geen efficiënte oplossing. Facebook (zie hieronder) bied hiervoor zeker meer mogelijkheden.

Wijkagent

Het is voor de wijkagenten niet mogelijk om aan alle Assen-Alert buurt WhatsApp groepen deel te nemen. De wijk coördinatoren geven wel de meldingen uit de buurt WhatsApp groepen aan de wijkagent door. Let op: Er is geen garantie dat de wijkagent op het tijdstip van een melding dienst heeft, vandaar is het zeer belangrijk om altijd zoals de spelregels aangeven 112 te bellen. 

Facebook

Voor elke wijk in Assen is voor de Assen-Alert deelnemers een openbare Facebookpagina opgezet.

Doel

De Facebookgroepen zijn bedoeld om berichten achteraf, getuigenoproepen, informatie werving over lopende zaken en/of vermissingen en buurtpreventie te plaatsen. Verder is het een geschikt middel om onderling over gedeelde zaken te discussiëren. Het is hier ook mogelijk om aan de Assen-Alert coördinatoren en beheerders hulp en uitleg te vragen over bijvoorbeeld de spelregels. 

Vanwege de mogelijkheid om veel informatie op Facebook te plaatsen komt er vaak veel extra informatie (ruis). Hierdoor kan het lastig worden om een bepaald onderwerp terug te vinden. 

Doordat Facebook een openbaar netwerk is en de verspreiding van informatie razendsnel een hele grote groep mensen bereikt, is het risico op privacyschending groot bij het plaatsen van namen en beeldmateriaal. De Assen-Alert spelregels staan het delen van informatie vanuit de afgeschermde WhatsApp groepen op deze wijze dan ook niet toe! 

Berichten voorbeelden

Onderwerp WhatsApp buurtgroep Wijk Facebook pagina
Vannacht tussen 01:0 en 06:00 is mijn fiets gestolen. Ik woon aan de Baalstraat. Het was een groene Gazelle met een rode fietsbel. Heeft iemand iets gezien? Ik heb inmiddels de politie gebeld.  Nee Ja
Er staat bij ons in de straat aan de Kaalheugte een gele auto met daarin een persoon die foto's van huizen maakt. Kenteken is 12-HHH-XX. De politie is al gebeld. Ja Nee 
Mijn buren zijn met vakantie maar er staat een voor mij onbekende auto op de oprit en er is beweging in het huis (zaklamp). Het lijkt op inbrekers, we hebben de politie al gebeld. Ja Nee 
Vannacht is mijn auto bekrast. Ik woon aan de Raadplein. Heeft iemand iets gezien of gehoord?  Nee Ja